IJsselregatta 9 september 2018

IJsselregatta 2018 gaat niet door!!!!

De IJsselregatta 2018 gaat niet door!!! In verband met de lage waterstanden hebben de IJsselregattacommissie en bestuur in samenspraak met de veiligheidscommissie besloten de IJsselregatta 2018 niet door te laten gaan. De vaargeul is op sommige plaatsen te smal geworden om op een veilige manier een wedstrijd te houden op een rivier met beroepsscheepvaart. Ook wordt, gezien de weersverwachtingen, niet verwacht dat het waterpeil in de komende weken voldoende zal stijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

IJsselregatta

De IJsselregatta is een 'roei-evenement met wedstrijdkarakter' over 18 kilometer op de rivier de IJssel tussen Zutphen en Deventer. De organisatie is in handen van Roei- en Zeilvereniging Daventria.De IJsselregatta wordt stroomafwaarts gevaren over de rivier de IJssel. De start is in Zutphen, waar je je moet aanmelden en kunt verkleden. Vervolgens wordt gestart in de Marshaven. De wedstrijd is een tijdrace; boten krijgen een vliegende start met een onderling verschil van 15 seconden. Na 12 kilometer kruist de rivier de A1, nog 3 kilometer verder vaar je als langs het oude stadsfront van Deventer. Dan moeten de tanden nog even op elkaar voor het laatste stukje naar de finish bij R&ZV Daventria. 

Rivier de IJssel
De IJssel is een schitterende bochtige rivier met een flinke stroming. De tocht is stroomafwaarts, dus de stroming helpt een handje en je kunt met de boot een flinke snelheid halen. De snelste ploegen varen de tocht binnen het uur. Ondanks de stroming is het water van de IJssel met rustig weer zo glad als een spiegel. Ook met een matig windje is de IJssel nog prima bevaarbaar. Alleen wanneer de wind precies tegen de stromingsrichting in staat, kunnen er lastige golfjes ontstaan. Bij meer dan windkracht 5 wordt de wedstrijd op gezag van Rijkswaterstaat afgelast. Ook scheepvaart kan aardige golven veroorzaken, waardoor de stuurman een belangrijke schakel in de ploeg vormt. 

Historie
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Daventria kijkt het organisatiecomité of het mogelijk is om vanaf Rees in Duitsland, 100 kilometer voor Deventer, te roeien naar het clubhuis in Deventer. Toen dat na een heroïsche tocht was gelukt, is een jaar later de 100km wedstrijd georganiseerd. In de jaren daarna nam de vaderlandse roeitop deel aan de wedstrijd, evenals vele buitenlandse ploegen, zoals uit Duitsland, Engeland, Hongarije en zelfs uit Amerika.

Hoe groter het deelnemersveld, des te groter de bezwaren van overheidsinstanties en des te absurder de eisen, onder voorwaarde waarvan de wedstrijd mocht doorgaan. Zo werd op een gegeven moment geëist dat alle roeiers een zwemvest zouden dragen. Dat werd de nekslag van de 100km-wedstrijd.

Daventria liet zich door deze teleurstelling niet uit het veld slaan en organiseert nu de IJsselregatta. Aanvankelijk werd van Rhederlaag naar Deventer geroeid (over 53 km). Vanaf 2002 is de wedstrijd tot ieders tevredenheid ingekort tot 18 kilometer. Meerdere boottypen meten nu hun krachten op het schitterende traject tussen de Hanzesteden Zutphen en Deventer.