IJsselregatta zondag 11 september 2022!!

IJsselregatta tegen de stroom in

Op zondag 11 september wordt de IJsselregatta als 5 km tijdrace gevaren tegen de stroom in naar Deventer toe van kilometerpaal 951 naar 946. De finish is daarbij vlak voor de spoorbrug in Deventer. Voor de precieze locatie van de start en finisch zie de interactieve baankaart.

Onbekend met stromend water?
Doe dan vooraf de clinic sturen op stromend water.  Meer details hieronder,   mogelijkheid om in te schrijven voor de Clinic na half mei.

Het voordeel van het wedstrijdtraject is dat de IJssel hier breed en goed overzichtelijk en dat is in het kader van veiligheid heel belangrijk. En dit heeft tevens als voordeel dat de wedstrijd ook bij lage waterstanden door kan gaan. Een ander voordeel is dat zowel de start als finish bij de roeivereniging van Daventria is en dat gesleep met botenwagens etc. niet nodig is.

Om de competitie te bevorderen wordt het alleen een wedstrijd voor gestuurde vieren, glad en C-materiaal, scullen en boordroeien. Dus minder uitgeschreven nummers, maar we streven daardoor naar meer deelnemers per categorie.

De uitdaging ligt duidelijk in het roeien tegen de stroom in. Inhalen moet gedisciplineerd gebeuren. De opgelopen ploeg moet uitwijken richting as van de rivier om het inhaal moment zo kort mogelijk te laten zijn. De stuurman/vrouw kan in deze wedstrijd zijn/haar stuurkwaliteiten laten zien.

Onbekend met stromend water?
Voor verenigingen zonder rivier voor de deur kan dit een probleem opleveren, dat mensen weerhoudt om aan deze race deel te nemen. Daarom organiseert Daventria vooraf een stuurclinic voor de stuurlieden van andere verenigingen die met hun ploeg  willen doen aan de IJsselregatta. De stuurclinic bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel op de IJssel, begeleid door Daventrianen. De uitvoerende Daventrianen zijn zeer ervaren in het geven van juist dié stuurinstructie. Dit maakt deelnemen aan de IJsselregatta niet alleen een stuk veiliger, maar zorgt ook voor het ervaren van de extra uitdaging die stromend water oplevert. De clinics zijn op 3 de zondagen in juli enaugustus.
Inschrijven voor deze clinic is mogelijk vanaf week 23. Tijdens de clinic kunt u maximaal met 2 roeiers van uw vereniging  deelnemen.

Aan deze clinic voor deelnemende ploegen aan de ijsselregatta, zijn geen kosten verbonden. Zie het als een vorm van noaberschap uit de streek rond de IJssel.

 

Het belangrijkste punt van de wedstrijd is dat “veiligheid boven alles gaat”. Vandaar een paar belangrijke punten om “mee te nemen”:

  • Het varen op de IJssel moet niet te licht opgevat worden. Roeiervaring en goede stuurkwaliteiten zijn van belang.
  • onbekend met stromend water?  Dan is deelnemen aan de clinic "struren op
    stromend water " aan te bevelen.
  • Boten worden voor het vlot gekeurd op de aanwezigheid van hielstrings, boegbal, hoosblik.
  • Stuur draagt reddingsvest.
  • De ploeg roeit in verenigingskleuren maar de boeg draagt een geel of oranje fluoriserend hesje.

 

Wij hopen jullie te mogen begroeten op  11 september of eerder bij de clinic.

Interactieve baankaart